Γενικές Πληροφορίες

Τα μαθήματα της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας, έχουν ως στόχο την μετάδοση της ΚΝΓ, την επαφή με αυτή, αλλά και τη διάδοσή της, ως το μέσο επικοινωνίας της Κοινότητας των Κωφών ατόμων, στην Κύπρο, μέσω εκπαιδευτικών μεθόδων. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα κληθούν να παράξουν και να κατανοήσουν το βασικό λεξιλόγιο, αλλά και τις βασικές μορφές της δομής της ΚΝΓ (η ΚΝΓ έχει δική της συντακτική και γραμματική δομή), ενώ μέσω αυτής, θα ενημερωθούν και θα εισαχθούν στην κουλτούρα των Κωφών στην Κύπρο.

Μαθήματα

Διάρκεια: Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 
Μέρες/ώρες: Δευτέρα & Πέμπτη 19:00-21:00
Διδάσκουσα: Παναγιώτα Θεμιστοκλέους
Αίθουσα: Φυσική παρουσία ή/και διαδικτυακά, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.
Διαγνωστική εξέταση: Δεν απαιτείται (Πρώτο επίπεδο αρχάριοι Ι).
Κόστος διαγνωστικής εξέτασης: €0
Έναρξη: 04/10/21
Τιμή: 800 ευρώ, με το διδακτικό υλικό. Υπάρχει μείωση της τάξης του 10% για φοιτητές του ΠΚ. Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε 2 δόσεις.
Τραπεζικός λογαριασμός: εδώ.
Σύνδεσμος εγγραφής: εδώ.
Σημαντικό: Το πρόγραμμα εισάγει τους διδασκόμενους στο δακτυλοσυλλαβισμό και στην αξιοποίηση εκφραστικών δυνατοτήτων για την άρθρωση και κατανόηση μηχανισμών για το σχηματισμό νοημάτων. Θα διδαχθούν τις βασικές χειρομορφές της νοηματικής γλώσσας και θα κατανοήσουν την λεξική και γραμματική σημασία των νοημάτων και τους τρόπους χρησιμοποίησης του δακτυλικού αλφαβήτου και να κατανοήσουν το καθοριστικό επικοινωνιολειτουργικό και κοινωνιοπολισμικό ρόλο της νοηματικής γλώσσας.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος Α1.2, θα εστιάσει στην εμβάθυνση της μελέτης της χρήσης των μορφολογικών, φωνολογικών και σημασιολογικών χαρακτήρων των νοημάτων και της νοηματικής. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις δεξιότητες της επικοινωνίας στη νοηματική και στην κατανόηση σύνθετων νοημάτων.

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών 10 άτομα, μέγιστος 12. 

Διδάσκοντες

Κέντρο Γλωσσών - Πανεπιστήμιο Κύπρου
1 Panepistimiou Ave. 2109 Aglantzia, Nicosia
Τ. Θ. 20537, CY-1678 Λευκωσία, Κύπρος

lcentre@ucy.ac.cy
+357 22 89 2901